Coronavirusul uman vs coronavirusul canin si felin

DrCringanuDan

Coronavirusurile sau coronavirinele reprezinta o subfamilie de virusuri extrem de raspandite in natura. Acestea produc atat la om, cat si la animale (caini, pisici, cai, bovine, porci, pasari, lilieci, rozatoare) diferite afectiuni ale cailor respiratorii sau gastrointestinale, cu manifestari fie grave, fie usoare, sau chiar asimptomatice (fara manifestari clinice).

La sfarsitul anului 2019 a fost descoperit un nou tip de coronavirus in Wuhan, China, extrem de contagios, care afecteaza sistemul respirator al omului si poate provoca o pneumonie severa. Pana in prezent nu exista un tratament specific antiviral sau preventiv, tratamentul fiind simptomatic.

Transmiterea acestor virusuri se face fie pe cale respiratorie, fie pe cale fecal/orala.

Coronavirusul canin, a fost descoperit in anul 1971 si afecteaza sistemul gastro-intestinal al cainilor provocand o usoara enterita cu simptome de diaree si inapetenta (lipsa poftei de mancare). Acest tip de virus se trateaza atat simptomatic, cat si preventiv prin vaccin.

Coronavirusul felin este o infectie virala comuna la pisici, de regula asimptomatica, dar care uneori poate cauza o usoara diaree. O mutatie a acestui virus poate cauza peritonita felina infectioasa. In general, dupa infectie, pisicile elimina virusul, insa pot aparea si infectii persistente. Tratamentul este simptomatic.

Este deosebit de important sa stim ca desi aceste virusuri fac parte din aceeasi subfamilie, acestea sunt diferite, avand patru genuri si peste 300 de specii.

Pana in acest moment nu exista dovezi sau cazuri in care animalul de companie sa transmita sau sa manifeste simptome ale COVID-19. In acelasi timp, este important sa ne spalam mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie. De asemenea trebuie sa evitam expunerea animalelor proprii in locurile aglomerate sau contactul cu alte animale, deoarece nu exista dovezi ca acestea nu pot fi purtatoare asimptomatice.

Preventia, prudenta, igiena riguroasa, respectarea elementelor comportamentale prezentate de Ministerul Sanatatii, a regulilor impuse, precum si pastrarea calmului vor ajuta in depasirea acestei epidemii.

Pentru mai multe informatii legate de elementele comportamentale va punem la dispozitie link-ul catre site-ul Ministerului Sanatatii:

http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/?fbclid=IwAR2yo9nHnogIl5BcpbvZYBYNizRrDLMscrKebt0dNDbEc0CQw4x4IgrtQik