Leucemia felina

Leucemia felina

Limfoblasti maligni in leucemia felina

Fig. Limfoblasti maligni in leucemia felina

DrCringanuDan
  1. Ce este leucemia felina?

Leucemia felina este o boala infecto-contagioasa produs de un oncovirus, adica se transmite de la un individ receptiv la altul. Transmiterea se poate face prin saliva, respectiv muscatura sau zgarietura, contact direct precum si de la mama la pui.

  1. Cum evolueaza si care sunt simptomele?

 Evolutia este inaparenta, poate dura cativa ani fara semne clinice, apoi apare apatie, lipsa poftei de mancare, oboseala, slabire progresiva, paliditatea mucoaselor, marirea ganglionilor din jurul gatului. Poate sa apara diareea permanenta asociata cu o respiratie greoaie si superficiala – dificila, rezistenta la tratamentul cu antibiotice si antiinflamatorii.

  1. Cum se stabileste diagnosticul de certitudine?

Diagnosticul se bazeaza pe simptomele clinice, dar acestea fiind nespecifice este foarte dificil, dar si pe diagnosticul serologic de laborator. Acesta poate fi test rapid sau test imunoenzimatic Eliza.

  1. Care este cea mai buna metoda de tratament?

Cea mai buna metoda o reprezinta profilaxia – mai bine sa previi decat sa tratezi. Eficacitatea cea mai mare este data de vaccinarea cu vaccin specific, alaturi de medicamente pentru cresterea imunitatii. Animalele deja bolnave trebuie sa fie izolate de cele sanatoase, se pot administra citostatice specifice (Doxorubicina) si Interferon alaturi de antiinflamatoare steroidiene (Prednison, Medrol, Dexametazona).

  1. Cum putem preveni aceasta afectiune?

Cu cat boala este intr o stare mai avansata cu atat costurile sunt mai ridicate deoarece medicamentele administrate sunt în doze mai mari si administrari mai multe. Profilaxia asigura un cost minim! Daca aveti mai multe pisici, nu se aduce în efectiv o pisica de pe strada fara a fi tinuta în carantina minim 2 saptamani (la cabinetul veterinar, la cineva care nu are animale, în garaj etc) dupa ce au fost facute o serie de analize serologice pentru leucemie felina si a fost vaccinata si deparazitata corespunzator. Se impune vaccinarea anuala a tuturor animalelor cu vaccin polivalent si deparazitarea interna si externa din 3 în 3 luni.

  1. Cat de frecventa este leucemia felina si care este rata de supravietuire a pacientilor bolnavi?

Este o boala relativ frecenta în marile aglomerari urbane, pisicile comunitare fiind rezervor de virus dar imunizate natural. Exista mai multe radacini de virus cu diferite patogenitati. Rata de supravietuire depinde de aceste tipuri de patogenitati (de la usoare la foarte agresive) – animalele tinere fac forme mai grave decat cele batrane – dar un factor important este si momentul inceperii tratamentului.