Tumora veneriana transmisibila (Sarcomul Sticker)

2.1

Fig. Tumora sticker

DrCringanuDan

1.Ce este tumora Sticker?

Tumora Sticker este singura forma de cancer transmisibil de la un individ la altul prin contact direct (sexual, lins, muscatura, contact fizic), este strict specific canidelor (caine, vulpe, sacal, lup, coiot si se pare si diavol Tasmanian). Cea mai frecventa localizare este cea la nivelul aparatului genital, respectiv vulva, vagin, mucoasa peniana, dar apare din ce in ce mai frecvent in localizari eratice la nivelul mucoasei conjunctivale (ochi), nazale, bucale, auriculare sau chiar musculare. In ultimii ani s-a remarcat pe langa o incidenta crescuta si o rezistenta foarte mare la tratamentele clasice cu Vincristina, dar si aparitia unor forme clinice foarte agresive caracterizate prin recidiva precoce postoperatorie si chiar metastazare in ganglionii limfatici sau in organele interne.

2. Cum se poate depista aceasta forma de cancer?

Simptomul caracteristic este hemoragia de la nivel vaginal sau penian, in cazul in care localizarea este clasica, care devine cronica anemianta asociata cu o supuratie purulenta. La exteriorul vulvei se evidentiaza o masa de tesut intens vascularizat, rosiatic, friabil din care se rup bucati la cea mai mica atingere provocand hemoragie. Confirmarea diagnoticului se face prin examen citopatologic de laborator.

3. Care este abordarea terapeutica in situatia unui diagnostic pozitiv?

Exista doua situatii:

O prima situatie cand tumora este virgina deci nu a suferit tratamente citostatice in prealabil poate sa raspunda favorabil la polichimioterapia citostatica asociata cu exereza chirurgicala, urmata de alte 2-3 cure de terapie citostatica post operatorie.

O a doua varianta este situatia in care pacientul care prezinta tumora Sticker a fost tratat repetat si in doze mari prin monochimioterapie cu Vincristina, rezultatul fiind declansarea chimiorezistentei la orice citostatic. In aceasta situatie se incearca asocierea citostaticelor agresive de linia a II-a cum ar fi (Doxorubicina si Vinblastina).

4.Care sunt particularitatile acestei afectiuni?

Exista mai multe tipuri de tumori Sticker cu simptomatologie diferita si raspuns la terapia citostatica diferit. O forma sensibila la Vincristina, vegetanta, friabila care raspunde la tratament si nu prezinta recidiva sau cea profunda, metastazanta si recidivanta, chimiorezistenta la toate  citostaticele clasice, recidivanta si metastazanta. Este de datoria proprietarilor care au animale bolnave sa nu permita contactul acestora cu alti caini. Carantina presupune o expunere foarte limita a cainelui (iesiri doar pentru a isi face nevoile) afectat pana la decizia medicului veterinar de a incheia tratamentul.

5. Ce putem face pentru a preveni aparitia tumorii veneriene Sticker si care este prevalenta acesteia?

Prevenirea se bazeaza pe evitarea contactului, mai ales cel sexual, cu animale necunoscute, caini comunitari sau animale de rasa fara stapani sau fara control periodic de specialitate. Principala greseala a proprietarilor este aceea ca permit ca animalului propriu sa intre in contact cu caini fara stapan sau necunoscuti. Perioada de primavara si toamna in care majoritatea catelelor intra in perioada de imperechere este momentul in care are loc o explozie de cazuri de Sticker. Castrarea animalelor care nu sunt reproducatori de valoare ai rasei poate preveni aparitia acestei boli cu transmitere sexuala. Predispozitia este determinata de varsta (animalele tinere in primii 2-3 ani de viata sunt cei mai expusi) de asemenea exemplarele cu imunitatea scazuta. Animalul vindecat dezvolta imunitate si in general nu mai permite reaparitia bolii, dar exista si exceptii in care animalul se poate recontamina sau tumora poate recidiva in urma unei imunodepresii.

6. Care este cea mai frecventa greseala a proprietarilor de animale bolnave?

Proprietarii aduc animalul atunci cand tumora este evidentiata si hemoragia este intensa, deci formatiunea este intr-un stadiu foarte avansat. Costurile si reusita sunt invers proportionale, cu cat stadiul clinic este mai avansat cu atat costurile tratamentului si mai ales reusita acestuia sunt mai mari si invers.

7. Se poate confunda tumora Sticker cu o alta afectiune?

Tumora Sticker are un aspect clinic specific fiind greu de confundat cu alte afectiuni tumorale si de aceea nu se justifica intarzierea inceperii tratamentului.