Cancerul de prostata

Cancerul de prostata

Citologie maligna prostata

Fig. Citologie maligna prostata

DrCringanuDan
  1. Au crescut cazurile de cancer la prostata la caini in ultimii ani? Care sunt cauzele?

 Glanda prostata la caine are aceeasi topografie ca aceea a barbatului, un inel in jurul uretrei, motiv pentru care simptomatologia este similara cu cea de la om.

Frecventa mai mare de cancer la prostata din ultimii ani se datoreaza alimentatiei hiperproteice cu proteine de proasta calitate dar si de continut crescut de hormoni sintetici din hrana zilnica.

Varsta la care apare cancerul de prostata a crescut si la om si la caine de multe ori fara o simptomatologie care sa preceada exprimarea clinica a bolii.

Factorii poluanti din mediu, clorul din apa de baut, nitratii si nitritii folositi ca si conservanti, excesul si abuzul de medicamente antiinflamatoare sunt factori determinanti.

Hipertrofia benigna de prostata nediagnosticata si netratata la timp se poate transforma in cancer de prostata.

  1. Cum se manifesta cancerul la prostata si care sunt primele semne care trebuie sa-l aduca pe catel la medicul veterinar?

Simptomul cel mai frecvent este incontinenta urinara, respectiv urinari frecvente in cantitati mici, eventual cu urme de sange. Animalul este apatic, speriat, avand tendinta sa urineze la fiecare pom, jetul de urina fiind intrerupt de cele mai multe ori curgand doar picatura cu picatura.

  1. Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se stabileste pe baza informatiilor obtinute de la proprietar in privinta incontinetei urinare, medicul specialist obstetrician efectueaza tuseul rectal si ecografia, iar confirmarea se face prin punctie sau examenul sumarului de urina. Markerul cancerului de prostata la om este PSA-ul si la caine este cresterea fosfatazei acide.

  1. In ce consta tratamentul? Cat dureaza si ce costuri presupune?

Tratamentul este complex in functie de stadiul in care este surprinsa tumora. Daca este hipertrofie benigna de prostata, animalul este castrat sau se administreaza Ipozanul – inhibitor hormonal. In cazul confirmarii malignitatii se recomanda administrarea de terapie hormonala – Ipozan si Covinan– administrarea de citostatice preoperatorii, castrarea animalului si in functie de gravitatea si stadiul clinic al tumorii, eventual ablatia prostatei urmata de chimioterapie citostatica, hormonoterapie, imunoterapie si administrarea de vitamina A si E ca antioxidanti.

Costurile sunt cu atat mai mari cu cat stadiul clinic este mai avansat.

 5. Cand trebuie sa ne prezentam la medicul specialist?

De cele mai multe ori proprietarii aduc animalul bolnav intr-un stadiu foarte avansat, iar cazurile de hipertrofie benigna sunt diagnosticate “intamplator”. Ca si alte tipuri de cancer ale organelor interne, cancerul de prostata este dificil de diagnosticat deoarece nu prezinta semne aparente care sa fie un semnal de alarma major pentru proprietar.

  1. Care sunt cainii cu predispozitie la cancer la prostata?

Este o boala care afecteaza masculii peste 10 ani, varsta fiind un reper important. Ca si in cazul altor forme de cancer predispozitia genetica a Rottweillerului, Boxerului, Cockerului ,Canicheului permite dezvoltarea mai frecvent a acestor neoplazii. De obicei daca femelele dintr-o familie dezvolta cancer mamar, atunci si masculii aceleiasi familii sunt predispusi la cancer de prostata.